Αυτά που δεν ειπώθηκαν στο συνέδριο ΑΜΘ

15.11.2017 17:18

 

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 

Όλοι οι κυβερνητικοί ομιλητές αναφέρονται στον όρο δίκαιη ανάπτυξη που είναι και ο τίτλος αυτού του συνεδρίου. Κατά την γνώμη μας ο τίτλος αυτός έπρεπε να είναι , δίκαιη αντιμετώπιση.

Διότι αν δεν υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτείας και της κυβέρνησης όσο αφορά την μειονότητα και την μειονοτική εκπαίδευση , δεν μπορεί να υπάρξει  ανάπτυξη. Πόσο μάλλον δίκαιη ανάπτυξη . Εξάλλου κατά την άποψη μας για αυτό είμαστε η πιο φτωχή περιφέρεια.

Οι 150.000 κάτοικοι μέλη της μειονότητας , αντιμετωπίζονται με άλλους τρόπους από τους υπόλοιπους   κατοίκους σε όλα τα θέματα .Για αυτό  βγαίνουν έτσι τα στατιστικά στοιχεία. Ουσιαστικά δηλαδή οι μειονοτικοί είναι οι πιο φτωχοι επειδή δεν τυγχάνουν δίκαιης αντιμετώπισης .

Και για του λόγου του αληθές θα θέλαμε να σας παραθέσουμε συγκεκριμένα γεγονότα και στοιχεία .

Κατόπιν αναφοράς μας προς τον Συνήγορο του Πολίτη , σχετικά με την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης των μειονοτικών σχολείων αρμοδιότητας του δήμου Κομοτηνής λάβαμε τα  εξής στατιστικά στοιχεία  από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και από τον δήμο Κομοτηνής , κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην αρμοδιότητα του δήμου Κομοτηνής υπάρχουν 15 μειονοτικά δημοτικά και 14 δημόσια δημοτικά σχολεία

Τα δημόσια σχολεία έχουν 12 γυμναστήρια ενώ τα μειονοτικά 1

Τα δημόσια σχολεία έχουν 3 βιβλιοθήκες τα μειονοτικά 1

Τα δημόσια σχολεία έχουν 17 εργαστήρια τα μειονοτικά έχουν 5

Τα δημόσια σχολεία έχουν 11 Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων , τα μειονοτικά έχουν 4 .

Τα χρήματα που διανέμονται  από την κρατική επιχορήγηση 4.000 ευρώ ανά σχολείο στα δημόσια, 900 ευρώ ανά σχολείο στα μειονοτικά.  

Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι εδώ στην Θράκη υπάρχει ανάγκη για δίκαιη αντιμετώπιση και αποδεικνύουν ότι το αίτημα μας για νέο , σύγχρονο μειονοτικό δημοτικό σχολείο στην Κομοτηνή είναι δίκαιο και αναγκαίο.   

 

Αυτά είχαμε να πούμε αλλά  δεν μας άφησαν

Είχαμε δώσει το όνομα μας από τις 10 η ώρα και δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν πρόλαβαν. Απλά δεν μας έδωσαν τον λόγο.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς την κίνηση μας και είναι στην διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να τα δει.