Γιατί δεν κατασκευαζεται νέο μειονοτικό σχολείο στην Κομοτηνή ;
Όπως είναι γνωστό η κίνηση πολιτών "Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο "έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενεργειες , ώστε να ενεργοποιηθούν η υγιές και δημοκρατικές δυνάμεις της Ελληνικής πολιτείας για << ανέγερση – ίδρυση – μεταστέγαση – μετεγκατάσταση - μεταφορά – κατασκευή >> των `κοτετσιών `της πρωτοβάθμιας μειονοτικής εκπαίδευσης στην Κομοτηνή.
Το βαθύ κράτος ( το λέω βαθύ κράτος διότι δεν θέλω να πιστέψω ότι το κανονικό κράτος ) αρνείται πεισματικά να αναβαθμίσει το κτιριακο στην περιπτωση μας επίπεδο της μειονοτικής εκπαίδευσης .
Κάθε φορά που το θέμα φτάνει στις αρμόδιες αρχές , οι ιθύνοντες επιστρατεύουν το πλούτο της ελληνικής γλώσσας για να δώσουν αρνητική απάντηση στο αίτημα των κατοίκων , που τα παιδιά τους παρακολουθούν μαθήματα σε αίθουσες που , ούτε για κοτέτσια δεν κάνουν.
Ας δούμε όμως με τη σειρά τα γεγονότα ..
Το 2010 , με δήμαρχο τον Δημήτρη Κοτσάκη και νομάρχη Γιαννακιδη Αρη , ήρθε το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κομοτηνής .
Ενώ διαφαινόταν λύση στον ορίζοντα ξαφνικά , ( το βαθύ κράτος ) η νομαρχία Ροδόπης με έγγραφο της ζητούσε να συνστεγαστούν και οι Ρωμα μαθητές του `Αλανκουγιου` στο νέο μειονοτικό σχολείο που θα κατασκευαζόταν , ξέροντας ότι δεν θα το δεχτούν οι κάτοικοι της περιοχής αρα δεν θα γνει το σχολειο , όπως κι έγινε .
Την ίδια χρονιά ( 2010 ) ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης στην προεκλογική του επίσκεψη στην περιοχή υπόσχετε σχολείο λέγοντας :
`Εγώ φορώ παντελόνια , αν με ψηφίσετε , και κερδίσω τις εκλογές , μέχρι το τέλος του 2014 το σχολειό θα γίνει .!
Μάλιστα σε μια ομιλία του ο τότε αντιδήμαρχος σε μια εκδήλωση στο Χαρμανλικ , Μολλα Ισα Ριντβαν υποσχέθηκε να μας ανακοινώσει τα ωραία μαντάτα. Τα χρόνια πέρασαν ( βαθύ κράτος ) και φτάσαμε στο 2014. Σχολείο γιοκ . Το 2014 προεκλογικά τσουπ!!! ο δήμαρχος , στη γειτονιά μας ξανά . Αυτή τη φορά ένας κάτοικος τον ρωτά :
- Δήμαρχε σχολείο δεν είδαμε ….. εσείς ακόμη φοράτε παντελόνια ;
Ο δήμαρχος αλλάζει πέντε- έξι χρώματα , παίρνει βαθιές ανάσες και λέει :
- Κοιτάξτε , χρειάστηκαν 2 χρόνια να διαπιστώσουμε ότι ο χώρος αυτός ανήκε στο δημόσιο . Μόλις το διαπιστώσαμε αυτό ( το μυστικό) διαπιστώσαμε ότι χρειάζονται 17 βήματα για να γίνει το σχολείο. Εμείς λοιπόν ως παράταξη κάναμε δυο βήματα, στα υπόλοιπα 2 χρόνια της θητείας μας . Μένουν άλλα 15 βήματα και σας υπόσχομαι αν με ψηφίσετε και κερδίσω τις εκλογές μέχρι το τέλος της θητείας μου θα έχω ρίξει τουλάχιστον τα θεμέλια .
Δυο μήνες μετά τις εκλογές συστήθηκε μια κίνηση πολιτών ώστε να διεκδικήσει ένα νέο μειονοτικό σχολείο. Η Κίνηση Πολιτών " Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο "
Η κίνηση πολιτών επισκέπτεται τον δήμαρχο για το θέμα του σχολείου και δεν παίρνει καμία θετική απάντηση .Υποβάλει αίτημα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ροδόπης , και στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Α.Μ & Θράκης και λαμβάνει ξανά αρνητική απάντηση.
Υποβάλλεται επερώτηση στη βουλή προς τα αρμόδια υπουργεία και απαντούν θετικά όλα τα υπουργεία επισημαίνοντας ότι είναι αρμοδιότητα του δήμου και της ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. να ασχοληθούν με τα σχολεία.
Υποβάλλεται ερώτηση στο δήμαρχο και απαντά :
- Δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου να κατασκευάσει μειονοτικό σχολείο αλλα είναι αρμοδιότητα των υπουργείων . Δεν έχουν απαντήσει σωστά τα υπουργεία και ζήτησα από την ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. να διορθώσουν την λάθος απάντηση τους.
Δεν απαντούν ( βαθύ κράτος ) αυτοί που ξέρουν.!!!!
Αναφερόμενος στον εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών " Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο " :
- Η στεγαστική λύση των μειονοτικών σχολείων προϋποθέτει ξεκάθαρο αίτημα .
Μάλλον πρέπει να κάνουμε διδακτορικό για να μπορέσουμε , με πιο κατανοητό τρόπο να πούμε στον δήμαρχο ότι θέλουμε νέο σχολείο και οτι , αυτό που σπουδάζουν τα παιδιά μας είναι κοτέτσι .
Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι είναι δύσκολο να ανηκεις σε μειονότητα , αλλά το να είναι τόσο δύσκολο να σε καταλάβουν τι θέλεις , ισχύει μόνο για την Κομοτηνή και τον δημαρχο μας , και οχι μονο......
Δημαρχε :
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΕΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΕΜΑΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΑΠΛΑ ΦΤΙΑΞΤΟ.!!!