Tsipras'a Mektup

30.11.2017 10:34

 

 

Προς :  Αξιότιμο  πρωθυπουργό  της  Ελλάδας

 Κύριο  Αλέξη  Τσιπρα

 

Κομοτηνή  16 / 11 / 2017

 

Αξιότιμε πρωθυπουργέ , με αυτήν την επιστολή εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να πούμε την άποψη μας αλλά και να υποβάλλουμε το αίτημα μας για νέο μειονοτικό δημοτικό σχολείο στην Κομοτηνή κατά την διάρκεια του 6ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου.

Ενώ είχαμε δώσει το όνομα μας από την αρχή της συνεδρίασης (10 ώρατο πρωί ) δεν μας δόθηκαν 2 λεπτά χρόνου  να πούμε την γνώμη μας και να υποβάλλουμε το αίτημα μας.

Ως  "Ένωση Προσώπων  Κίνησης πολιτών «Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο» έχουμε υποβάλλει αίτημα με 600 υπογραφές  για ανέγερση ενός νέου μειονοτικού σχολείου  στην Κομοτηνή.

Η κυβέρνηση σας δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα μας.

Αισθανόμαστε στο πετσί μας  την διάκριση και την άνιση μεταχείριση από την πολιτεία καθημερινά όσο αφορά την μειονοτική εκπαίδευση.

  Δεν φανταζόμασταν όμως ότι ακόμη και σε ένα ανοιχτό  σε «όλους» υποτίθεται συνέδριο  ότι δεν θα μας άφηναν  να μιλήσουμε δυο λεπτά.

Σας  αποστέλλουμε λοιπόν το  παρακάτω  κείμενο  το οποίο θελήσαμε  να εκφωνήσουμε  στην συνεδρίαση για την παιδεία , με την ελπίδα ότι θα διορθώσετε την άνιση μεταχείριση των μειονοτικών σχολείων αρμοδιότητας του δήμου Κομοτηνής αλλά και συνολικά τις αδικίες εις βάρος της μειονοτικής εκπαίδευσης από πλευράς πολιτείας .

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι διαφωνούμε κάθετα , με την πρόταση των ΑΝΕΛ που κατέθεσαν στον συνέδριο για την μειονοτική εκπαίδευση.

Τέλος σε ένα δημοκρατικό κράτος έχει μεγαλύτερη αξία να μπορούν να εκφράζονται , οι λίγοι και οι διαφορετικοί  παρά οι ακροδεξιοί .

 

Το κείμενο

 

 

«Όλοι οι κυβερνητικοί ομιλητές αναφέρονται στον όρο δίκαιη ανάπτυξη που είναι και ο τίτλος αυτού του συνεδρίου. Κατά την γνώμη μας ο τίτλος αυτός έπρεπε να είναι , δίκαιη αντιμετώπιση.

Διότι αν δεν υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτείας και της κυβέρνησης όσο αφορά την μειονότητα και την μειονοτική εκπαίδευση , δεν μπορεί να υπάρξει  ανάπτυξη πόσο μάλλον δίκαιη ανάπτυξη . Εξάλλου κατά την άποψη μας για αυτό είμαστε η πιο φτωχή περιφέρεια.

Οι 150.000 κάτοικοι μέλη της μειονότητας , αντιμετωπίζονται με άλλους τρόπους από τους υπόλοιπους   κατοίκους σε όλα τα θέματα .Για αυτό  βγαίνουν έτσι τα στατιστικά στοιχεία. Ουσιαστικά δηλαδή οι μειονοτικοί είναι οι πιο φτωχή επειδή δεν τυγχάνουν δίκαιης αντιμετώπισης .

Και για του λόγου του αληθές θα θέλαμε να σας παραθέσουμε συγκεκριμένα γεγονότα και στοιχεία .

Κατόπιν αναφοράς μας προς τον Συνήγορο του Πολίτη , σχετικά με την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης των μειονοτικών σχολείων αρμοδιότητας του δήμου Κομοτηνής λάβαμε τα  εξής στατιστικά στοιχεία  από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και από τον δήμο Κομοτηνής , κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην αρμοδιότητα του δήμου Κομοτηνής υπάρχουν 15 μειονοτικά δημοτικά και 14 δημόσια δημοτικά σχολεία

Τα δημόσια σχολεία έχουν 12 γυμναστήρια ενώ τα μειονοτικά 1

Τα δημόσια σχολεία έχουν 3 βιβλιοθήκες τα μειονοτικά 1

Τα δημόσια σχολεία έχουν 17 εργαστήρια τα μειονοτικά έχουν 5

Τα δημόσια σχολεία έχουν 11 Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων , τα μειονοτικά έχουν 4 .

Τα χρήματα που διανέμονται  από την κρατική επιχορήγηση 4.000 ευρώ ανά σχολείο στα δημόσια, 900 ευρώ ανά σχολείο στα μειονοτικά. 

Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι εδώ στην Θράκη υπάρχει ανάγκη για δίκαιη αντιμετώπιση και αποδεικνύουν ότι το αίτημα μας για νέο , σύγχρονο μειονοτικό δημοτικό σχολείο στην Κομοτηνή είναι δίκαιο και αναγκαίο.»

 

Αυτά είχαμε να πούμε αλλά  δεν μας «άφησαν».

Σας  αποστέλλουμε επίσης  , τα στατιστικά στοιχεία των μειονοτικών και δημόσιων σχολείων  αρμοδιότητας του δήμου Κομοτηνής  που λάβαμε  μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη.

 

 

 

Με τιμη.